Elektrikli süpürge yapılandırmaları şunlardır

Dik Bu Tip elektrik süpürgeleri taşıyıcı iskeletin üzerinde dik bir biçimde durur bir yandan vakum yaparak bir yandanda zemine temaz eden çırpıcı fırçalar sayesinde tozu bulunduğu yerden havalandırır vakumda tozu toz torbasına çeker birde bu özelliklere titreşim eklenmiş modellerde vardır bunlar daha çok profesyonel temizlik şirketlerinin tercih ettiği temizlik makinalarıdır tabiki temizlik makinasının içinde çalışan vakum motoru kapalı kabinde ısınır birde tozların makine içerisindeki yerini de düşünürsek bir hayli ısınma problemi yaşanabilir bunun için günümüzde bir çok temizlik makinasında motor soğutma fanı kullanılmaktadır fan kullanılması motorun performansını arttırır
Hortumların uzun olması dezavantajdır hortum ne kadar uzun olursa o uzunluktan havayı emicek motora güç gerekir o yüzden temizlik makinaları hortum uzunlukları extra bir temizlik söz konusu değilse standarttır
Bazı modellerde hortum yada başka bir yerde tıkanıklık durumunda otomatik motor koruma devresi vardır buda vakum motorunu güven altına alır
İkinci bir tasarımda yuvarlak gövdeli temizlik makinalarıdır genellikle 4-5 teker üzerinde dururlar geniş kazan alternatifleriyle profesyonel temizlik şirketlerinin çok kullandığı modellerdir, genellikle baş kısmında motor çantası bulunmaktadır bu baş kısmı gövdeye kolay kilit sistemi ile bağlanır bu tip modeller aynı zamanda kullanımı manevra kabiliyeti yüksektir ıslak kuru elektrik süpürgelerinde iki tank bulunmaktadır ıslak kuru temizlik makinalarının motorları daha güçlüdür ve motorun içine su kaçmaması için özel su itme sistemi bulunmaktadır

TEMİZLİK MAKİNALARININ TEKNİK YAPILARI

Kuru Tip Temizlik Makinaları: iş yerleri, alış veriş merkezleri, hava alanları, terminaller, hastaneler okullar sinema salonları gibi birçok alanda temizlik için kullanılır. Temizlik makinaları, süpürme gövdesi içerisine monte edilmiş motor, toz torbası ve hortum grubundan oluşmaktadır. Bazı temizlik makinası modellerinde mite (toz akarı, toz böceği) yok etme özelliği de mevcuttur.

Çalışma Prensibi

Temizlik makinası çalıştırıldığında, yüksek devirlerde çalışan motor ve fan yardımıyla vakum oluşturulur. Fan, süpürge içinde bulunan vakum odasına sızdırmaz bir şekilde bağlıdır. Vakum odasına bağlı emiş adaptörü yardımı ile vakum, hortum ve borunun ucuna kadar gelmektedir. Hava, emici uç uzatma borusu ve spiral hortumdan toz torbasına girer.
Toz ve diğer pislikler toz torbasında kalır. Hava, toz torbası ve filtre vasıtasıyla süzülerek motor üzerindeki kapaktan dışarı atılır. Hava her ne kadar süzülse de çok ince tozlar hava ile taşınarak ortama yayılır. Bazı süpürgelerde toz, torba kullanmaksızın birkaç filtre yardımı ile tutulur ve havanın kapalı sistem içinde döndürülmesiyle tozların dibe çökmesi sağlanır.
Mite (toz akarı, toz böceği) yok etme özelliği mevcut olan elektrik süpürgelerinde, temizlik esnasında özellikle halı yüzeyinden toplanan, gözle görülmeyen mitelar çift katlı kâğıt filtre içinde toplanır ve hapsedilirler. Mitelar çok hızlı üreme-çoğalma özelliğine sahip oldukları için kısa sürede yok edilmeleri gereklidir. Miteların yok edilmesi için 55-60°C sıcaklık yeterlidir. Temizlik bittikten sonra emiş ağzındaki kapak kapatılır ve kapağa bağlı bulunan mikroswitch elektronik devreyi tetikleyerek motoru çalıştırır. Üst kapak içinde bulunan hava kanalları yardımıyla motor içinden geçen hava tekrar vakum haznesine gelir ve kâğıt filtre içinden geçer. Kapalı devre hava akışı olduğu için, motor ısısıyla sirküle olan hava sıcaklığı 65°C geldiği zaman, termik devreyle girerek elektronik devreyi durdurur.

Yapısı:
1-Motor
2-Fan
3-Elektrik bağlantı kabloları
4-Kablo sarma ünitesi
5-Tekerlekler
6-Gövde
7-Üst kapak
8-Açma mandalı
9-Bez filtre
10-Kâğıt filtre
11-Spiral hortum
12-Teleskopik boru
13-Geniş ağızlı uç
14-Fırça ucu
15-Küçükbaşlı uç
16-Uzun başlı uç

Süpürge gövdeleri genellikle plastikten ve sacdan yapılırlar. Hortum grubu ise spiral hortum, uzatma boruları, dar ağızlı uç, geniş ağızlı uç ve sert zemin-halı fırçası ile toz fırçası gibi aparatlardan oluşmaktadır. Başlıca parçaları aşağıda tanıtılmıştır.

Not: Bu bilgiler temizlik makinalarının genel modelleri üzerine verilmiştir, bazı özellikler makinanın modeline göre değişiklik gösterebilir.